Tipy na čtení: Snarry

Seznam Snarry povídek rozdělených podle délky a následně abecedně.

Uváděny jsou i texty, které byly staženy z internetu. Často volně kolují mezi čtenáři, zkuste napsat třeba belldandy.

Poslední aktualizace 2.4.2021.


Krátké povídky

Do 6 000 slov

A stačilo pár nestydatých dopisů (Rice-Ball247, překlad Patoložka) - Draco Malfoy se stejně jako Harry Potter zaučuje na profesorské místo v Bradavicích. Potom se ale dozví něco, co by radši nevěděl.

Bílé květy asfodelu (Patoložka) - Příběh se odehrává po válce. Albus Brumbál je mrtvý, Voldemort rovněž, i Severuse Snape, ale… je tomu opravdu tak?

Dokud nás smrt nerozdělí (Nexin) - Harry už nechce být sám, a tak se rozhodne s tím něco udělat.

Dopisování se Snapem (asnowyowl, překlad Sevy) - Kdo by si byl pomyslel, že když někomu začnete psát jednoduché vzkazy, můžete k němu docela změnit svůj vztah?

Lilium (Seiyuu) - Experimentální povídka, která si pohrává s myšlenkou, jak mohl dopadnout zapovězený vztah učitele a žáka. 

Maskovaný manžel (Patoložka) - Tajemná svatba, tajemný manžel – jak se z této šlamastiky ti dva dostanou?

Méně krutý svět (Aunt Gytha, překlad Rocia Mixan) - Roky po válce proti Voldemortovi se v pařížském gay klubu setkají dva cizinci a jeden druhému připomenou dávno ztracené sny. Citlivý a spíše smutný AU příběh, ale s relativně otevřeným koncem…

Miluji tě... i když jsi (někdy) idiot (A-SISI) - Zvědavá Minerva a jedna hádka dokážou vším pořádně roztočit a třeba taky odhalit pravdu.

Nevěrný Harry + Nevěrný Severus (KalamityJane) - Harry je v dohodnutém svazku se Severusem Snapem a už toho má plné zuby…

Nevkusná romantická gesta (KalamityJane) - Severus byl vždy poměrně majetnický. Když nachytá Pottera muchlovat se s Deanem Thomasem, prozření přichází velmi rychle a jeho uvědomění, že chce Pottera jen pro sebe, ho sežehne, jako oheň. ... Bohužel to Thomas odnese příšerným trestem, Potter má dlouhodobý trest se svým žárlivým profesorem. Ale Thomas není jediný, kdo bude litovat, že si na Harryho dělal nárok.

Nezbytná podmínka (Abbybanks, překlad Rapidez) - Když se profesoři Snape a Potter hádají nad únosnou mez, rozhodne se ředitelka sáhnout po ukázňujících kouzlech. Teď musí ti dva spolupracovat, aby se jim podařilo zbavit se kletby. Ale je tu něco, na co Harry zapomněl...

Novýma očima (Hanetka) - Koná se vánoční ples v Bradavicích, Harryho 6. ročník. Harry je ze všeho otrávený a rozhodne se, že si ples náležitě užije po svém s přemírou alkoholu. Po několika sklenicích whisky se zdá i zpěvák kapely velmi přitažlivý a Potter jedná s očividným úmyslem – dostat ho do postele. A to by mu možná i vyšlo, kdyby neexistoval jeden žárlivý profesor lektvarů, který má sám na Harryho tak trochu zálusk…

Počkám na tebe (Zillah, překlad sssnake) - Snape umírá a společnost mu dělají Ron s Hermionou.

Princova nevěsta (suitesamba, překlad Patoložka) - Hugo Weasley je nemocný a nemůže svou sestru Rose doprovázet na Příčnou ulici, kam si jde vybírat hůlku. Ještě štěstí, že přijde dědeček Arthur a přinese si s sebou speciální knížku ke čtení. Ta knížka se jmenuje Princezna nevěsta, a třebaže vůbec nepojednává o strýčcích Harrym a Severusovi, Hugo by musel být blázen, aby neviděl očividné souvislosti. (crossover s filmem Princova nevěsta)

Překvapivě dlouhá noc (Anowlqueen) - Co kdyby tekutina chránící medailon fungovala jinak? A co kdyby se Harry na věž vrátil sám?

Sedmí dní (Emily Waters, překlad Rocia Mixan) - Být Harryho otrok je lepší než Azkaban. Být Snapeův majitel je pravděpodobně horší...

Sevřít a uvolnit (Roozette, překlad Patoložka) - Harry si o lásku musí říct, když ji potřebuje. Ron si nikdy neuvědomil, že Severus má podobný problém. Povídka vyprávěná z Ronova pohledu.

Srdce patří srdci (Seiyuu) - Krátký songfic o těch, kteří toužili být spolu, dokud je povinnosti a smrt nerozdělily.

Takové normální ráno (TruTru) - Co k tomu napsat? Zkrátka takové normální ráno.

Ty (Eiffelka) - Severus s Harrym žije už několik let a rozjíždí obchod s lektvary a pomůckami proti černé magii. Jednoho rána se ale jeden lektvar pokazí a Severus je teleportován o několik let zpět. Podle svých zkušeností má 48 hodin, než se přítomnost s minulostí spojí, ale Harry ho stále nenávidí. Dokáže Harryho znovu získat?

Uvízl jsem s tebou (Patoložka) - Po závěrečné bitvě skončili Severus a Harry někde, kde neměli. Představení o dvou hercích.

Víc než výzva (Pajka) - Harry Potter si celé roky ve škole snaží něco dokazovat, musí mít, nebo dosáhnout všeho, co si zamane. Časem si uvědomí, že největší výzvu představuje profesor Snape. Rozhodne se ho získat. Brzy si ale uvědomí, že Snape už je pro něj víc než výzva.


Středně dlouhé povídky

6 000 až 20 000 slov

Bílá (Slimča) - Harry a Severus se ocitnou neznámo kde. Jisté ale je, že všude okolo je sníh a oni se odtud jen tak nedostanou.

Čas milovat + Čas nenávidět + Čas chtít (Autumns_Slumber, překlad yellow) - Harry našel a zničil všechny viteály, ale předtím, než se snad naposledy postaví Voldemortovi, chce vědět, jestli na něj po válce čeká šťastný život.

Havran (Mandragora) - Drsná společnost, drsné prostředí, drsné vztahy.

Kávová série 1, 2 (Telanu, překlad Casiopea) - Úsměvná horoskopfic o tom, co se stane, když se v Bradavicích rozbije kávovar. (staženo z internetu)

Laskej mou duši (A-SISI) - Harry má pocit, že do vztahu dává mnohem víc než Severus a rozhodne se s tím jednou provždy skončit. Jenže to není nutně to nejlepší řešení.

Lektvar (Patoložka) - Harry dostane k narozeninám sovu s instrukcemi.

Londýnské střípky (KalamityJane) - Pět let Harryho Pottera nikdo neviděl a náhle jej Severus potkává v mudlovském Londýně, a nechápe, jak se z něj stal někdo takový – a Severus nemá rád, když něco nechápe.

Milosrdná lež (Salazaret) - Když se člověk zamiluje, dělá mnoho věcí, které by normálně neudělal. Ale Harry byl vždy jiný a nikdy své emoce a pocity nevystavoval na obdiv. Jenže co se stane, když bude nucen strávit měsíc v domě s objektem své touhy a lásky? Dokáže Severus unést pravdu skutečných Harryho citů, nebo to vše bude jen… milosrdná lež?

Posílám tě na věčnost (Margareta) - Harry Potter je smrtelně nemocen. Severus Snape coby vyslanec ministerstva do Indie. Co je silnější? Zamilovanost nebo morální povinnost? Lze skloubit neslučitelné s nemožným? Jde ovládnout sebe? A jestli lze mít železné sebeovládání – pak za jakou cenu?

Přízrak a lovec (Patoložka) - Když se přítomnost snoubí s minulostí… Protnou se nebo zůstanou oddělené? Příběh dvou mužů, které rozdělili. Dvou mužů, kterým osud diktoval, jak mají žít…

Snapeova domácí lékárna (Cheryl Dyson, překlad Patoložka) - Harry onemocní strašlivou rýmou a je donucen vyhledat léčebnou pomoc. Dostane tak víc, než co očekával.

Sokol a rys (Patoložka) - Harry a Brumbál se vydali na lov viteálu a při návratu je překvapí smrtijedi.

Střípky (Patoložka) - Adventní povídka o tom, jak se Harry a Severus po válce o Vánocích znovu sešli.

Zítřejší boj (Lamar) - Skončila válka a Severus dostal otroka. Je ještě nějaká naděje? (povídka byla stažena z internetu)


Dlouhé povídky

20 000 až 40 000 slov

Asfodel (Seiyuu) - Válka skončila, soudní procesy proběhly. Ale když trojice mladých bystrozorů během noční služby objeví lahvičku vzpomínek ve skladu důkazů - lahvičku, jejíž obsah se nikdy nedostal na veřejnost a která drasticky mění úhel pohledu na vraha Albuse Brumbála - věci se dají do pohybu. Ron a Hermiona však netuší, že všechny pozůstatky Voldemorta ze světa nezmizely. Ten poslední se ukrývá v jejich nejlepším příteli.

Dokonalá pomsta (Frox) - Harry se rozhodl pomstít. Ale co když mu to všechno přeroste přes hlavu?

Extrémní svádění (Elehyn, překlad Erumoice) - Přes noc se změní Harry z Chlapce-který-přežil na Chlapce-který-přiměl-bradavické-muže-po-něm-šílet. Ale ne všechny muže. Co se stalo a co to zapříčinilo? A kdo byl zasažen Harryho extémním sváděním?

Hranolky u diktátora (Pir8fancier, překlad tiberia) - Po porážce Voldemorta všichni smrtijedi přišli o magii. Snape se vytratil kamsi do Států a otevřel si bistro... Harry se ho vydal najít a požádat o pomoc....

Mizivá šance (Sheankelor, YenGirl, překlad Patoložka) - Dohoda se Smrtí není nic, o co bychom měli stát. Nebo snad ano?

Můj kocourek (Exa, Lady Corten, Patoložka, Claire) - Harry se nešťastnou náhodou dostane do rukou Severuse Snapea ve své zvěromágské podobě a zjišťuje, že všechno není tak, jak se zdá na první pohled.

Námluvy Harryho Pottera (Diana Williams, překlad Adelaine) - Zájem druhého učitele o Harryho Pottera donutí zdráhajícího se Snapea, aby soutěžil o mladíkovu náklonnost.

Osudová sázka aneb Tvrdohlavá Láska (POPO) - Myslíte, že jste pány svého osudu? Mysleli si to i Severus Snape a Harry Potter, dokud jim bohyně Láska nezačala komplikovat život.

Pouto krve (Meri, překlad Adelaine) - Hermiona dostala skvělý nápad, že vytvoří lektvar, díky kterému bude moci společně s Ronem připojit své síly k Harryho. Než, samozřejmě, Severus přerušil výrobní proces a zjistil, že se namísto toho neúmyslně svázal s Harrym.

Princův deník (Patoložka) - Jeden deník, jeden princ, jedna žena a jeden prorokovaný hrdina…

Quid Pro Quo (Aucta Sinistra, překlad Patoložka) - Jak vám může pouhý týden změnit život, když za vámi přijde Harry Potter s prosbou o pomoc?

Síla zakladatelů (Severius) - Škola se řítí do zkázy a její zakladatelé se rozhodnou vše vzít do vlastních rukou.

Temné stíny (Salazaret) - Život je prostě život a měl by se žít, že? Tohle pravidlo, ale neplatí v Harryho případě. Už od narození před něj Osud postavil pevné překážky. Ale vždy je dokázal porazit, přeskočit a prostě jít dál. Žít dál! Ale pak se stane něco, co změní kroky vašeho Osudu. Nadobro. Padne rozhodnutí a Harry se musí oženit.

Tolik se ti po mně stýská? (Calligraphy, překlad Slimča) - Dva muži, dvě místnosti a válka...

Z přirozených důvodů (Frox) - Je možné po sedmi letech oboustranné nenávisti a znechucení začít znova?


Velmi dlouhé povídky

Nad 40 000 slov

Cambiare podentes – InvocareMadurarepokračování překladu Madurare (Jordan Grant, překlad Hajmi 50 a Slash Princess) - Aby Harry zachránil svět, musí se dobrovolně stát Severusovým otrokem. Ale jak to udělat, aby to rozhodnutí byla opravdu jeho svobodná vůle?

Čajová sága (Telanu, překlad Adelaine) - Přátelský rozhovor, podivné chování, jedna vize, obyčejné letní prázdniny, zmatek, další prázdniny a nakonec Fúrie. A za tím vším jeden krásný romantický příběh.

Dva tisíce obrátek (TruTru Kanashiko) - Je po válce, Harry přežil ale vkročit do normálního života se mu nějak nechce. Něco ho táhne zpátky tak usilovně, že nakonec přesvědčí svoji kamarádku a půjčí si od ní Obraceč času. Bez dlouhého otálení se rozhodně udělat se svým životem radikální změnu a aby v tom nebyl sám, ponoří do svého tajemství někoho, kdo je už nějakou dobu po smrti, a měnit to nehodlá. Harrymu je to však jedno. Ztáhne ho sebou do nebezpečné hry s neporazitelným časem a poprvé v životě se pustí do rvačky o vlastní štěstí.

Elysejský klíč (Alice O'Really) - Je počátek června 1996, Albus Brumbál právě vypil smrtelný jed chránící viteál, Severus Snape, vázaný Nezrušitelným slibem k Narcisse Malfoyové, za ním spěchá na astronomickou věž a Harrymu chybí necelé dva měsíce do šestnáctých narozenin… Na příběh volně navazují Stopy Šelmy (uvedeny níže).

Evansovy děti (autor neznámý) - V životě Harryho Pottera se udála změna, která ho přiměje ukončit kariéru chytače. Jenže jak teď sehnat práci bez OVCÍ a bez bystrozorského výcviku, o kterém v devatenácti netušil, že ho opouští navždy? Dá se to ovšem vyprávět i jinak: Severus Snape má s Harrym Potterem jeden nevyřízený účet.

Jmelí (Forever then some, překlad Rowana Yegrani) - Několik týdnů po válce a pár dní před Vánoci má Severus Snape své obydlí konečně opět jenom sám pro sebe. Jeho klid však náhle neakceptovatelně naruší nečekaná návštěva. Aby jej získal zpět, je ochoten udělat prakticky cokoliv…

Kámen manželství (Josephine Darcy, překlad Pyriel)  - Aby se vyhnul machinacím ministra, musí si Harry vzít zpěčujícího se Severuse Snapea. Ale sňatek je jenom začátek Harryho problémů. Voldemort se vrátil a už zanedlouho může Harryho manželství rozhodnout o osudu světa. (Pokračování tohoto nedokončeného příběhu se pokusila napsat Lynne.)

Legenda o Scios Totalus (Elpin, překlad Patoložka) - Harryho pátý ročník. Příběh začíná na poslední hodině nitrobrany. Severuse Snapea tak rozčílí narušitelské jednání Harryho Pottera, že využije magický artefakt – Scios Totalus – a sešle na něj dávné kouzlo. Netuší, co tímto svým unáhleným činem způsobil. Brzy se mu totiž všechno začne vymykat z rukou. (pozn. artefakt umožňuje poslouchat myšlenky či sledovat danou osobu)

Lekce pro Mistra lektvarů (Sora 77) - Harry prožívá prázdniny před posledním sedmým ročníkem, zatímco Voldemort něco plánuje. Došel k závěru, že Brumbál měl možná pravdu a Harryho posiluje ta šílená emoce zvaná láska... Po svém lektvarovém mistrovi požaduje, aby chlapce o tuto sílu připravil. Doufá, že jeho zvrácený plán zlomí Harryho natolik, že bude oslabený a snadno ho porazí. Snape poslechne, nepočítajíc s tím, že se plán obrátí proti němu.

Nechtěné dědictví (Severius) - Voldemort umírá, zjistil, že Severus Snape ho zradil a chce se pomstít. Rozhodne se ho připoutat k dalšímu svému nepříteli - Harrymu Potterovi.

Noci v zahradě Getsemanské + Invicus: Neporažený + Osvobození Sysifa (StarCrossed, překlad Adelaine) - Voldemort zajme Harryho a jako žalářníka mu určí Snapea. První část popisuje situaci z Harryho pohledu, druhá stejný děj z pohledu Severuse. Osvobození Sysifa je epilogem obou příběhů.

Nullo Modo (KalamityJane) - Prázdniny pro Harryho po šestém ročníku vypadají slibně. Přesně do chvíle, než zjistí, že se už nemá kam vrátit. Přestože smrtijedi vyčkávají na svou příležitost, Brumbál nehodlá na nic čekat a hledá pro Harryho náhradní ochranu. Prázdniny, které konečně měly něco změnit, se náhle stávají ještě horší noční můrou, nejen pro Harryho, ale i pro Severuse, který vlastně vůbec netuší, jak se do toho dostal.

Odstíny šedi (Dlouhá cesta + Koridory + Odstíny šedi) (GrayLady) - Děj začíná nečekanými událostmi na začátku léta mezi Harryho šestým a sedmým rokem, kdy jsou Harry se Severusem okolnostmi donuceni vydat se na cestu, o které nevědí, jak bude dlouhá, či jestli vůbec někdy skončí. (Nezapomeňte si přečíst doprovodnou povídku Věci, na kterých záleží)

Přiveď ho (Seiyuu) - Události se vymknou Brumbálově kontrole, když mu Snape jednou donese strašlivou zprávu - Harry Potter uzavřel dohodu s Pánem zla. Zradil chlapec-který-přežil stranu Světla?

Stopy Šelmy (Alice O'Really) - Tom. Severus. Harry. Není fascinující, kolik společného mají? Tři nemilované děti. Tři mimořádní kouzelníci, vyrůstající v prostředí mudlovského světa. Tři studenti, kteří byli odmítnuti většinou, strávili léta studia na okraji společnosti. Tři mladíci, jejichž život zásadním způsobem ovlivnil stejný člověk – Albus Brumbál. Tři muži, kterým černá magie navždy změnila budoucnost. Přesto se každý z nich vydal svou vlastní, jedinečnou cestou. Anebo možná ne.

Strom poznání (Philo, překlad Sallome) - Harry se po prázdninách vrací do sedmého ročníku rozhodnutý změnit status quo a zakládá v Bradavicích třídu pro nápravu magie... Kdo budou jeho žáci? A co má Harry Potter společného s tajemným Alexem, kterého Severus Snape potká v Děravém kotli?

Vzkříšený (Casiopea) - Té strašné noci, kdy byli zavražděni manželé Potterovi, Voldemort opravdu zemřel. Zdálo se, že osvobozený Kouzelnický svět čeká zářivá budoucnost. Albus Brumbál, geniální ve své předvídavosti, avšak krátkozraký pokud jde o osudy jednotlivců, z obavy před zuřícími Smrtijedy učinil zásadní rozhodnutí a přede všemi utajil, že Harry Potter se svými rodiči nezemřel. Chlapec, který zůstal naživu se nikdy neměl dozvědět, kým ve skutečnosti je. Magie, kterou byl obdarován, je však mocná, a nelze ji potlačovat navždycky. Svět bude totiž opět potřebovat svého hrdinu, protože vzkříšené zlo chystá svůj návrat. Povídka byla stažena z internetu.

Za poskytnuté služby (Quill Lumos, překlad Alcea) - Harry Potter je pohřešován od dětství. Voldemort je opět na vzestupu, protože jako mladý Tom Raddle vstal z mrtvých, když byla Tajemná komnata otevřena a zemřelo dítě. Věštba říká, že jen Vyvolený ho dokáže porazit, ale kde je?

Zda smím jít blíž... zda smím jít dál (A-SISI) - Je po válce, Voldemort padl. Severus Snape přežil a vede dál Bradavickou školu. Harry Potter je v té samé době poněkud unavený hrdina kouzelnického světa, jehož přirozenou povahu deptá jednak přetrvávající (nevyžádaná) pozornost, jednak i poněkud neuspokojivý partnerský vztah. Jednoho dne se Harry shodou okolností opět ocitne v Bradavicích. Je to, jako by se znovu setkala černá a bílá a pustila se do sebe v nikdy (?) nekončícím souboji, který nemá vítěze. Nebo ho mít může?